woensdag 25 maart 2009

ding 20

erg jammer het volgende bericht...

Last.fm niet langer gratis
Van onze redactiegepubliceerd op 26 maart 2009 10:00, bijgewerkt op 26 maart 2009 13:50

AMSTERDAM - De populaire muziekwebsite Last.fm is vanaf 30 maart niet meer gratis voor Nederlandse bezoekers. Zij moeten 3 euro per maand gaan betalen als ze via de site online muziek willen beluisteren. In de VS, Groot-Brittannië en Duitsland blijft de dienst wel gratis.
Dat maakte de site woensdag bekend.
Op Last.fm kunnen luisteraars zich registreren en muziek zoeken die zij goed vinden. Via de radioplayer, die ook te importeren is in andere populaire sites als Hyves en Myspace, kan die muziek beluisterd worden. Ook draagt last.fm muzieksuggesties aan. Zo kunnen bezoekers - zo'n 30 miljoen per maand wereldwijd - in contact komen met voor hen onbekende artiesten en nummers en hun muzieksmaak uitbreiden. De site kan daarbij putten uit ruim 7 miljoen liedjes.
DealDat duizelingwekkende aantal werd begin vorig jaar mogelijk gemaakt door een deal met vier grote platenmaatschappijen: EMI , Sony BMG, Universal and Warner. Artiesten worden betaald naar rato hoe vaak een nummer van hen beluisterd wordt. Die kosten worden betaald uit advertentie-inkomsten.
Klaarblijkelijk zijn die buiten de VS, Groot-Brittannië en Duitsland te laag en zag eigenaar CBS , die de site een paar jaar geleden voor 280 miljoen dollar overnam, geen andere oplossing dan van Last.fm een betaalde dienst te maken.

met name voor de productie van LeescaféLive! zag ik een voordeel. in de radiouitzending draaien we meestal 3 nummers. via last.fm kon je makkelijk een nummer zoeken en tegen betaling (wel een beetje jammer) opslaan. vroeger kon dit heel makkelijk met Napstar, maar ja, daar hebben een aantal bands een eind aan gemaakt. overigens om begrijpelijke redenenen hoor, maar voor een leek als mij was het erg handig.

conclusie: leuk ding dit en handig om ook in combinatie met myspace te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten